Saat vähentää merkittävän osan kuluista verotuksessasi kotitalousvähennyksenä, kun ostat palveluja kotiin, mökille, vanhemmille tai isovanhemmille:

Kotitalousvähennys on verovähennys, jonka jokainen yksityishenkilö voi hakea tehdyistä kotitaloustöistä. Sen avulla voi vähentää kotipalveluiden hinnasta 50%.

Kotitalousvähennykseen hyväksytään vuosittain korkeintaan 5000 euron maksut/hlö.  Suurin mahdollinen verotuksessa palautuva summa on 2400 euroa, sillä 50 %:n vähennys lasketaan vasta 100 euron omavastuun jälkeen. Vähennys on henkilökohtainen, joten samassa taloudessa asuvat voivat kukin hyödyntää kotitalousvähennyksen omassa verotuksessaan. Jos pariskunnan vähennyskelpoiset kulut eivät ylitä vuodessa 5000 euroa, vähennys kannattaa omavastuun vuoksi ilmoittaa kokonaisuudessaan vain toisen puolison verotuksessa.

Esimerkki:

Ostat vuoden aikana kotitalousvähennykseen oikeuttavia palveluita 1000 eurolla. Kotitalousvähennys on 50% eli 500€. Summasta vähennetään vielä omavastuu (100€), joten vähennykseksi jää 400€.

Miten kotitalousvähennystä haetaan?

Kotitalousvähennyksen voi hakea jo kuluvalta vuodelta ilmoittamalla ostamasi palvelun tiedot verottajalle, jolloin veroprosenttisi korjataan ilmoituksesi mukaisesti. 

Säännöllisten kotipalveluiden tilaajat voivat ilmoittaa maksut ennakkoon kuluvan vuoden loppuun saakka, ja yksittäisten palveluiden tilaajat voivat ilmoittaa kulut heti laskun maksamisen jälkeen. 

Ilmoitukset voi tehdä kätevästi OmaVero-verkkopalvelun avulla, palvelun käyttämiseen tarvitset pankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai varmennekortin. Voit myös kerätä kaikki vuoden aikana maksetut palvelut yhteen ja kirjata puuttuvat tiedot esitäytettyn veroilmoituksen.

UCCO-palveluiden hinnaksi jää kotitalousvähennyksen jälkeen vain 17,50-24,50€/h.

Hinnasto

Kotitalousvähennys (vero.fi)

Ilmoita kotitalousvähennys verohallintoon

Taulukko kysytyimmistä kotitalousvähennykseen oikeuttavista töistä